Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΟΞΑΤΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΛΑΚΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΑΡΙΔΑ "ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΝ"


8+1 ερωτήσεις στον υπ. Δήμαρχο Δοξάτου
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΛΑΚΑΚΗΣ
«Επιθυμούμε ένα Δήμο δίπλα στον πολίτη που δοκιμάζεται έντονα»
«Τίποτε δεν χαρίζεται στην ζωή, όλα με την μάχη κερδίζονται, αυτό ας περιμένουν οι δημότες από εμάς»
«Ήμουν, είμαι και θα παραμείνω πολίτης, δεν με ενδιαφέρει να γίνω επαγγελματίας πολιτικός και δεν το παίζω “μεσσίας”»
«Μπορώ σήμερα να κοιτάξω όλους τους συνδημότες μου στα μάτια με ειλικρίνεια χωρίς ενοχές και να τους χαιρετίσω με ένα χέρι καθαρό και με ένα χαμόγελο αληθινό»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Εργασία… συν» παραχώρησε ο υποψήφιος Δήμαρχος Δοξάτου και επικεφαλής της παράταξης «Δημιουργική Κίνηση για την Ανατροπή» κ. Δημήτρης Δαλακάκης.
Ο κ. Δαλακάκης μίλησε για τους λόγους που επέλεξε να διεκδικήσει το Δήμο Δοξάτου, για την κατάρτισή του ψηφοδελτίου του και για τις στηρίξεις των κομμάτων στην Τ.Α.. Αναφέρθηκε ακόμη στους βασικούς άξονες του προγράμματός του, ενώ άσκησε κριτική και στη νυν Δημοτική Αρχή του Δήμου Δοξάτου.
Ερ.: Κύριε Δαλακάκη, κατ’ αρχήν σας ευχαριστώ για τη συνέντευξη που παραχωρείτε στην εφημερίδα «Εργασία… συν». Είστε ο μικρότερος σε ηλικία επικεφαλής συνδυασμού και στους πέντε Δήμους του Νομού και ίσως ο νεότερος στην Ελλάδα. Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε στην απόφαση να διεκδικήσετε τη θέση του Δημάρχου Δοξάτου; Και μάλιστα σε μια εποχή που οι περισσότεροι νέοι γυρίζουν την πλάτη στην πολιτική…
Κ. Λάτσα, η γενιά μου δεν διεκδικεί ούτε «θέσεις», ούτε θρόνους, ούτε τίτλους, διεκδικεί την ουσία. Απαιτούμε να ανατραπεί η αδιαφορία, η διασπάθιση δημοσίου χρήματος και έχουμε πλέον την ευθύνη να δημιουργήσουμε ένα υγιές και ελπιδοφόρο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό περιβάλλον για τα παιδιά μας. Δεν φοβόμαστε να αναλάβουμε την ευθύνη να βελτιώσουμε την ζωή μας και να διεκδικήσουμε την χαμένη μας χαρά. Ο αγώνας αυτός είναι δύσκολος, αλλά είναι και ωραίος. Μου αρέσει να στρατεύομαι σε ωραίους και δύσκολους αγώνες και ειλικρινά αισθάνομαι ένοχος που δεν είχα στρατευτεί σε πολύ μικρότερη ηλικία. Χαίρομαι όμως που στο συνδυασμό μας έχουν ενταχθεί και πολύ νεότεροι από εμένα.
Ερ.: Πόσο εύκολη ήταν η κατάρτιση του ψηφοδελτίου σας; Είστε μια νέα δημοτική κίνηση, με ζωή μόλις μερικούς μήνες, ενώ και ο ίδιος θα έπρεπε να πείσετε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας να συμπορευθούν μαζί σας.
Οφείλω να ομολογήσω ότι συναντήσαμε πολλά εμπόδια και δεχτήκαμε πολλά χτυπήματα κάτω από την μέση. Τα πράγματα στην πολιτική δεν είναι αγγελικά. Κάποιοι αντιμετωπίζουν την πολιτική ως πόλεμο, εμείς θεωρούμε ότι η πολιτική είναι σύνθεση. Οι νοοτροπίες μας είναι σίγουρα διαφορετικές και αυτό αντανακλάται και στην πρακτική μας. Ένα μεγάλο προσωπικό στοίχημα ήταν να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας μου, διότι όταν μάχεται κάποιος για να αλλάξει αυτά που έχει απορρίψει και στην πορεία η μάχη γίνεται ιδιαίτερα σκληρή, θα πρέπει να προσέχει να μην γίνει παρόμοιος με αυτούς που τον πολεμούν. Παρά τον ανορθόδοξο πόλεμο που αντιμετωπίσαμε, καταφέραμε μέσα σε δυόμιση μήνες να συστήσουμε εκ του μηδενός μια παράταξη με πραγματικές θέσεις και όραμα και να καταρτίσουμε ένα ψηφοδέλτιο 77 μαχητικών προσώπων που αντανακλά όλο το φάσμα της κοινωνίας και αποτελείται από αγρότες, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, άνεργους, νέους και μεγαλύτερους που είναι αποφασισμένοι να δώσουν αυτόν τον ωραίο αγώνα και να τον κερδίσουν. Το δικό μας το στοίχημα είναι να μεταλαμπαδεύσουμε στους συνδημότες μας την πεποίθηση μας ότι υπάρχει ελπίδα και ότι έτσι όπως ορμητικά εμφανιστήκαμε στο προσκήνιο έτσι ορμητικά θα ανατρέψουμε και ακόμη πιο ορμητικά θα δημιουργήσουμε, χωρίς να αλλοιωθεί το ήθος η πρακτική μας.
Είμαι δε ιδιαίτερα υπερήφανος που το ψηφοδέλτιο μας έχει τις περισσότερες γυναίκες από κάθε άλλο ψηφοδέλτιο στο Δήμο μας, καθόσον η γυναίκα είναι το κατεξοχήν σύμβολο της δημιουργίας.
Ερ.: Θεωρείτε ότι έχετε την απαιτούμενη ωριμότητα για να ασκήσετε Διοίκηση σε έναν Δήμο του μεγέθους του Δήμου Δοξάτου; Μέχρι τώρα έχετε εμπειρία στο χειρισμό νομικών υποθέσεων άλλων Δήμων, ενώ την προηγούμενη φορά δεν καταφέρατε να εκλεγείτε ως υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος…
Ο Δήμος Παρανεστίου και ο Δήμος Προσοτσάνης με έχουν τιμήσει επανηλλειμμένως με την εμπιστοσύνη τους. Πέρα από τις υποθέσεις ρουτίνας, τις γνωμοδοτήσεις και τις παραστάσεις σε δημοτικά συμβούλια, σε οικονομικές και εκτελεστικές επιτροπές, διεκπεραίωσα υποθέσεις κατά της διασπάθισης δημοσίου χρήματος και της διαφθοράς ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Καταπολέμησης της Απάτης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αναφορών, του Σώματος Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων και του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, ενώ παράλληλα αναλάβει να διεκδικήσω και πάλι για λογαριασμό του Δήμου Παρανεστίου ανταποδοτικά τέλη εκατομμυρίων απέναντι τόσο σε οικονομικούς κολοσσούς όπως η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ και οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας όσο και στο κεντρικό κράτος
Πέρα όμως από αυτήν την εξειδίκευση, μπορώ σήμερα να κοιτάξω όλους τους συνδημότες μου στα μάτια με ειλικρίνεια χωρίς ενοχές και να τους χαιρετίσω με ένα χέρι καθαρό και με ένα χαμόγελο αληθινό.
Ερ.: Σας κατηγορούν ότι ενώ εμφανίζεστε ως ανεξάρτητος, στηρίζεστε από το μηχανισμό της Ν.Δ.. Ισχύει; Γενικά, ποια είναι η άποψή σας για τα κόμματα στην Τ.Α.;
Καταλαβαίνω ότι κάποιοι απεγνωσμένα πρέπει να βρουν κάτι να πουν για εμένα και δυσκολεύονται… Αυτό με χαροποιεί. Προσωπικά δεν θα ντρεπόμουν σε καμία περίπτωση να πω ότι ανήκω σε κάποιο πολιτικό κόμμα, ούτε ποτέ και θα κατηγορούσα οποιοδήποτε επειδή είναι κομματικό στέλεχος. Είναι γνωστό ότι κομματική ταυτότητα δεν είχα και δεν έχω… Άποψη για τα πράγματα όμως πάντα είχα και έχω. Όποιος αναζητά μηχανισμούς, μηχανορραφίες, υπόγειες διαδρομές και κρυμμένες κομματικές ταυτότητες ας στα αναζητήσει αλλού.
Η ζωή είναι δύσκολη κ. Λάτσα αλλά δεν την φοβάμαι γιατί έμαθα να στηρίζομαι στις δικές μου δυνάμεις. Αυτό που μου δίνει τεράστια στήριξη είναι το γέλιο της εννιάμηνης κόρης μου και αν αυτό είναι μηχανισμός, είναι σίγουρα ο πιο δυνατός…
Σε ότι αφορά τα κόμματα και την τοπική αυτοδιοίκηση θα είμαι λίγο αιρετικός. Το ακομματίκ είναι πλέον της μόδας, αλλά στην δική μου την σκέψη αν κάποιος επιλέγει να διεκδικήσει ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο του, δικαιούται να το πράξει και με την σημαία του κόμματός του εφόσον αυτό επιλέγει. Παραδείγματός χάρη δεν αντιμετωπίζω με αρνητισμό την κάθοδο της Λαϊκής Συσπείρωσης του κ. Μπατζέλα.
Ερ.: Στις εκλογές του Δήμου Δοξάτου συμμετέχουν 4 συνδυασμοί, ενώ αρχικά εκφράστηκε ενδιαφέρον, το οποίο δεν ευοδώθηκε τελικά, και από 5ο υποψήφιο. Τι συμβαίνει και αυτές οι εκλογές έχουν πανελλαδικά ως κύριο χαρακτηριστικό την αυξημένη συμμετοχή σε επίπεδο υποψηφίων; Συγκεκριμένα, στο Δήμο Δοξάτου, ποιες ανάγκες οδήγησαν σε αυξημένο αριθμό υποψηφιοτήτων;
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι όλοι οι συνδυασμοί είναι απέναντι στην παρούσα Δημοτική Αρχή, μάλιστα ο κ. Παπάζογλου και ο κ. Παπαδόπουλος ήταν μέχρι και πρόσφατα κορυφαία στελέχη της παράταξης του κ. Χατζηλαζάρου. Είναι εμφανές ότι ο κ. Χατζηλαζάρου απογοήτευσε ακόμη και τους στενότερους του συνεργάτες.
Το πανελλαδικώς αυξημένο νούμερο των υποψηφίων με αφήνει προσωπικά αδιάφορο, εξάλλου στα μάτια μου το πραγματικό στοίχημα είναι η αυξημένη συμμετοχή των πολιτών και όχι των υποψηφίων. Στην δημοκρατία δεν υπάρχουν «μεσσίες», εμείς οι πολίτες χτίζουμε το μέλλον μας και εμείς οι πολίτες παίρνουμε στα χέρια μας την τύχη την δική μας και των παιδιών μας. Ήμουν, είμαι και θα παραμείνω πολίτης, δεν με ενδιαφέρει να γίνω επαγγελματίας πολιτικός και δεν το παίζω «μεσσίας».
Ερ.: Πού επικεντρώνετε την κριτική σας στη νυν Δημοτική Αρχή του Δήμου; Μήπως τελικά η κρίση, η οποία κάλυψε όλη την τρέχουσα θητεία, δεν επέτρεψε σε όλους τους αιρετούς να προσφέρουν όσα ήθελαν;
Η κρίση δεν είναι συγχωροχάρτι. Ο Δήμος μας είναι μια μικρογραφία του ίδιου μας του κράτους. Ο Δήμος παράγει διαρκώς χρέη τα οποία είναι μεγαλύτερα από όσο τα χρέη όλων των άλλων Δήμων του Νομού αθροιστικά. Για να τα καλύψει ο Δήμος πήρε δάνειο 1.000.000 € από το Υπουργείο Εσωτερικών, και για να το αποπληρώσουμε λαμβάνουμε από το κράτος μειωμένη χρηματοδότηση και έτσι δεν μπορούν να γίνουν πλέον έργα που τόσο ανάγκη έχουν τα χωριά μας. Το μάρμαρο το πληρώνει δηλαδή ήδη ο δημότης.
Αν και πριν από 14 μήνες ο Δήμος πήρε αυτό το δάνειο του 1.000.000 € από το Υπουργείο Εσωτερικών, άκουσα με έκπληξη τον Δήμαρχο να λέει σε συνέντευξή του ότι ξαναδημιουργήθηκαν χρέη 500.000 € και αναρωτιέμαι πού θα πάει αυτή η δουλειά. Μπορούμε ως Δήμος να παράγουμε ανά έτος χρέη των 500.000 €; Το κράτος δεν μπορεί να μας δίνει διαρκώς δάνεια και νομίζω ότι το έργο αυτό το έχουμε ξαναδεί. Πολύ φοβάμαι πως αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή και πάλι το μάρμαρο θα το πληρώσει ο πολίτης με νέα βάρη πάνω στα δημοτικά τέλη. Δεν νομίζω ότι οι δημότες μπορούν να αντέξουν άλλα βάρη, ούτε τα χωριά μας να αντέξουν και άλλη εγκατάλειψη.
Ερ.: Ποια είναι η άποψή σας για το νυν Δήμαρχο κ. Χατζηλαζάρου, ο οποίος ασκεί Διοίκηση για δύο συνεχόμενες θητείες;
Προσωπικές σχέσεις δεν είχα ποτέ με τον κ Χατζηλαζάρου. Οφείλω όμως να πω ότι με απογοήτευσε ως πολίτη ο χειρισμός του στο ζήτημα για την λίστα Νικολούδη και το περιβόητο πόθεν έσχες. Ο κ. Νικολούδης είναι εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Όλοι θέλουμε να τελειώσει το πάρτυ στο Δημόσιο… Δεν το ανεχόμαστε άλλωστε πια. Δεν μπορεί να βγαίνει ένας Δήμαρχος και να λέει ότι έχει στηθεί πλεκτάνη εις βάρος του και να απειλές με μηνήσεις και αγωγές αυτές τις Επιτροπές. Αυτό είναι αλαζονικό. Αν όντως υπήρχε συνομωσία γιατί δεν κατέθεσε τελικά μήνυση και αγωγή όπως είχε υποσχεθεί πριν από ένα μήνα; Η κοινωνία δεν αντέχει άλλη στάχτη στα μάτια. Θα μπορούσε πολύ απλά να πει «παιδιά συγγνώμη ξέχασα να υποβάλλω δήλωση πόθεν έσχες»…
Αυτό μάλιστα, θα το καταλάβαινα και θα το δικαιολογούσα. Δεν δικαιολογώ όμως σε καμία περίπτωση το να μην έχουν βρεθεί εκείνες οι 140.000 € που χάθηκαν από το ταμείο του Δήμου το 2006-2008, στα πρώτα δύο χρόνια της Δημαρχίας του κ. Χατζηλαζάρου. Εκεί θα περίμενα να έχει ήδη εκκινήσει αγωγές και μηνήσεις. Η ανοχή απέναντι στην διασπάθιση του χρήματος των πολιτών πρέπει να είναι μηδενική.

Ερ.: Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες του προγράμματός σας για την επόμενη ημέρα στο Δήμο Δοξάτου; Τι να περιμένουν από εσάς οι δημότες; Έχετε οραματιστεί μεγάλα έργα ή πιστεύετε ότι οι μικρές παρεμβάσεις στην καθημερινότητα του πολίτη είναι αυτές που έχουν μεγαλύτερη σημασία;
Καταρχήν επιθυμούμε ένα Δήμο δίπλα στον πολίτη που δοκιμάζεται έντονα. Μου είναι αδιανόητο να διαθέσω 30.000 € για ένα γραφείο δημάρχου και να μην διατεθούν τα χρήματα αυτά σε ένα Κοινωνικό Παντοπωλείο. Τι μήνυμα δίνουμε άραγε με αυτό; Κάποιοι προτιμούν «θρόνους» από το να προστατεύουν τους πολίτες που κυριολεκτικά πένονται. Οφείλουμε να είμαστε δίπλα στον συνάνθρωπό μας, να οργανώσουμε την Κοινωνική Υπηρεσία και να συστήσουμε και Κοινωνικό Φαρμακείο.
Επιπλέον, πρέπει οπωσδήποτε να σταθούμε δίπλα στον Αγρότη και στον Κτηνοτρόφο. Οφείλουμε άμεσα να παράσχουμε τα απολύτως απαραίτητα τα οποία λείπουν όπως αγροτικούς δρόμους, καλύτερες γέφυρες στα κανάλια, εδαφολογική χαρτογράφηση του κάμπου μας, να λειτουργήσει επιτέλους το Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης, να παρέχουμε ύδρευση στους κτηνοτρόφους μας, να μειώσουμε επιτέλους κατά 30% τα τέλη άρδευσης όπως έκανε το ΤΟΕΒ, να τελειώσουμε τον αναδασμό του Δοξάτου και παράλληλα να προχωρήσουμε και σε καινοτομίες με την δημιουργία Δημοτικού Ηλιοτριβείου, Δημοτικού Τυροκομείου και Δημοτικών Ψυγείων.
Εξάλλου μπορούμε να πρωτοπορήσουμε, να δώσουμε ζωή σε όλα εγκαταλελειμμένα δημοτικά κτίρια –χωρίς να επιβαρύνουμε την εξυπηρέτηση των πολιτών- με διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων καθόλη την διάρκεια του έτους και με την δημιουργία φεστιβάλ μοντέρνας τέχνης την περίοδο της Ονειρούπολης κατά την διάρκεια του οποίου να έχουμε και τον θεσμό της αγροτικής αγοράς.
Παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν στο απαράδεκτο οδικό δίκτυο και στις εισόδους των χωριών μας, στα γήπεδα και στα γυμναστήριά μας, αλλά και στις παιδικές χαρές οι οποίες κινδυνεύουν να κλείσουν επειδή δεν έχουν αδειοδοτηθεί.
Με ενδιαφέρει αυτός ο Δήμος να μπει σε μια τάξη και να γίνει λειτουργικός, να μην δημιουργεί χρέη και να μην υποθηκεύει το μέλλον των παιδιών μας. Οφείλουμε να περιστείλουμε τις αλόγιστες δαπάνες, αλλά και επιτέλους να αυξήσουμε τα έσοδά μας όχι όμως εις βάρος του δημότη. Το γνωρίζετε ότι ο Δήμος Δράμας και ο Δήμος Παρανεστίου διεκδικούν από την ΔΕΗ και τον ΟΤΕ να πληρώνουν κάθε χρόνια 30€ για κάθε στύλο; Υπάρχουν κυριολεκτικά χιλιάδες στύλοι στον Δήμο μας, γιατί να μην το επαναλάβουμε και εμείς αυτήν την διεκδίκηση; Γιατί να μην καταγγείλουμε την σύμβαση με την ΔΕΥΑ Καβάλας, είναι δυνατόν να πωλείται το νερό μας σε τόσο χαμηλή τιμή στην Καβάλα; Πότε επιτέλους θα αξιοποιήσουμε την τεράστια περιουσία των κληροδοτημάτων Νάνου και Γκρικοπούλου επ’ ωφελεία των δημοτών μας που τόσα χρόνια παραμένουν ανεκμετάλλευτα;
Μεγάλη έμφαση πρέπει να δοθεί και στην συμμετοχή όλων μας. Η κοινωνία μας είναι μικρή και μπορούμε να είμαστε συμμετοχικοί και ευέλικτοι. Η συμμετοχή των πολιτών δεν αρχίζει και δεν τελειώνει την Κυριακή των εκλογών, πρέπει να είναι διαρκής. Όσο καλό και να είναι ένα Δημοτικό Συμβούλιο, ένας Αντιδήμαρχος και ένας Δήμαρχος δεν αρκούν από μόνοι τους να επιφέρουν αυτά που όλοι ονειρευόμαστε, χωρίς την δική μας συμμετοχή, χωρίς την σύμπραξη, τον έλεγχο και κυρίως την πίεση των πολιτών. Υπό το φώς αυτό θεωρώ απαραίτητο να δημιουργηθούν ανά δημοτική ενότητα από μία επιτροπή Αγροτικής Ανάπτυξης, από μια επιτροπή Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς και μια επιτροπή Αξιοποίησης του Κληροδοτήματος Νάνου και μια Επιτροπή Αξιοποίησης Κληροδοτήματος Γκρικοπούλου, τα μέλη των οποίων θα έρχονται απευθείας σε επαφή με τους αιρετούς, αλλά και τις υπηρεσίες του δήμου και θα έχουν λόγο στα Δημοτικά Συμβούλια. Οι αλλαγές επέρχονται συμμετοχικά, διότι αυτό απαιτεί η δημοκρατία και όχι αιρετούς που ζουν αμέριμνοι και ανεξέλεγκτοι στον γυάλινο κλουβί τους.
Ερ.: Κλείνοντας, κ. Δαλακάκη, κι αφού σας ευχαριστήσω για το χρόνο σας, θέλω να μου πείτε συνοπτικά για ποιο λόγο ένας πολίτης να επιλέξει ως Δημοτική Αρχή τη «Δημιουργική Κίνηση για την Ανατροπή», στέλνοντας με αυτό τον τρόπο το μήνυμά σας στους δημότες του Δήμου Δοξάτου.
Τίποτε δεν χαρίζεται στην ζωή, όλα με την μάχη κερδίζονται, αυτό ας περιμένουν οι δημότες από εμάς. Δεν ωραιοποιούμε καμία σάπια κατάσταση και δεν υποσχόμαστε για να υποσχεθούμε, ούτε πουλάμε μυαλό και θεωρία. Είμαστε πολίτες σε κατάσταση «πολέμου» που διεκδικούν να ανατρέψουν τα κακώς κείμενα που όλοι βλέπουμε και να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά όλων μας, χωρίς να αλλοιώσουμε το ήθος και τον χαρακτήρα μας. Αυτά εκφράζει η Δημιουργική Κίνηση για την Ανατροπή.
Σας ευχαριστώ.

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

ΠΗΓΗ. ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΝ

"ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου